Contoare de apa rezidentiale

CONTOARELE DE APA REZIDENTIALE se impart in 2 categorii:

> CONTOARE MONOJET

Contorul monojet este în principal folosit ca un contor divizionar în apartamente. Design-ul simplu face ca acest produs sa fie competitiv din punct de vedere al pretului si foarte fiabil. Principiul de functionare consta? în incidenta tangentiala a unui jet de apa cu o turbina montata în pozitie radiala în interiorul corpului contorului. Rotatia turbinei transmite miscarea la mecanismul de citire, permitând masurarea volumului de apa ce trece prin contor. Viteza de rotatie a turbinei este proportionala cu debitul de apa la intrare, iar orice variatie în relatia dintre caracteristicile turbinei si debitul de apa implica o alterare a curbei de precizie a contorului. Exista trei tipuri de contoare monojet:
- Contor cu cadran umed, cu mecanismul de citire scufundat complet în apa si cu transmisie directa de la turbina la angrenajul mecanismului numarator.
- Contor cu cadran semi-uscat, cu mecanismul de citire complet scufundat în apa si cu rolele indexului protejate într-o capsula etansa. Transmisie directa de la turbina la angrenajul mecanismului numarator.
- Contor cu cadran uscat, cu mecanismul de citire complet separat de camera hidraulica printr-un perete etans. În acest caz transmisia de la turbina la mecanismul de citire se face prin intermediul unui cuplaj magnetic. 

> CONTOARE MULTIJET

Contorul multijet este utilizat atât în sectorul rezidential, cât si în cel industrial. Principiul de functionare este de a dirija curgerea apei la intrare printr-o serie de orificii într-o capsula, numita distribuitor, în interiorul careia se afla o turbina. Intrarea apei prin aceste orificii genereaza o serie de jeturi simetrice, care au functia de a mentine echilibrul turbinei. Exista trei tipuri de contoare multijet:
- Contor cu cadran umed: cu mecanism de citire scufundat complet sub apa si cu transmisie directa de la turbina la angrenajul mecanismului.
- Contor cu cadran semi-uscat: cu mecanismul de citire complet scufundat în apa si cu rolele indexului protejate într-o capsula etansa. Transmisie directa de la turbinala angrenajul mecanismului de citire.
- Contor cu cadran uscat: cu mecanismul de citire complet separat de fluxul de apa. În acest caz transmisia de la turbina la mecanismul de citire se face prin intermediul unui cuplaj magnetic.